İsviçre vizesi, İsviçre’yi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının sahip olması gereken bir giriş izni türüdür. Başvurular Türkiye’deki İsviçre Konsolosluklarına şahsen yapılamaz ve İsviçre Konsolosluğu tarafından belirlenen ve seçilen kurumlar aracılığıyla yapılacaktır.
Başvuru yapıldıktan sonra, İsviçre konsolosluğu gerekirse başvuru sahibini kişisel görüşmeye davet edebilir. Bir röportaj nadir bir taleptir. Vize başvuruları için kısa süreli kalış kategorilerinde Schengen vize başvuruları yapılmaktadır.
İsviçre’de 90 güne kadar kalışlar için vize başvuruları bu kategoride yapılır. İsviçre için Schengen vize başvurusu Aralık 2008’de yürürlüğe girdi. Bu uygulama iş, turist, aile, kısa süreli kalış, eğitim ve transit vize kategorilerini İsviçre ikamet vizesi kategorisine dahil etmekte ve bu kategorilerdeki vize başvurularını akredite kurumlar aracılığıyla yapmaktadır.
İsviçre Vizesi Randevusu
İsviçre vizesi randevusu için sadece bir randevu talebinde bulunulmaktadır. İsviçre konsolosluğu, İsviçre vizesi başvurularını işleme koymaya ve tamamlamaya yetkili tek kurumdur. Ancak kısa süreli (90 güne kadar) İsviçre Schengen vizesi başvuruları konsolosluk tarafından kabul edilmeyecek ve yetkili vize ofislerine iletilecektir.
Bu adımları yetkili ve konusunda uzman kişilerle çalışarak verimli bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız Vize Cüzdanı hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz.
İsviçre Vize Ücretleri.
İsviçre vize ücretleri İsviçre, Schengen bölgesindeki ülkelerden biridir. Bu ülkeye seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize başvurusu yapması gerekmektedir. 3 aya kadar kısa süreli olarak ülkeye seyahat etmek isteyen Bordo Pasaport hamillerinin de vize alması gerekmektedir.
İsviçre vizesine başvurmalı ve başvuru sırasında gerekli belgeleri sunmalısınız. İsviçre vize ücretini de ödemeniz gerekiyor.
Vize ücretleri İsviçre Büyükelçiliği ve konsolosluğu tarafından belirlenir. Döviz kurlarındaki değişiklikler nedeniyle vize ücretleri zaman içinde değişir. Bu nedenle vize ücretleri konusunda net bilgi için vize firması ile iletişime geçebilirsiniz.
İsviçre Vizesi İçin Gereken Evraklar
İsviçre vizesi için gereken evraklar vize başvurusu yaparken vermeniz gereken belgeler bütünüdür. Bu belgelerin eksiksiz olması vize alım sürecinizi hızlandıracaktır. İsviçre vize evrakları aşağıdaki gibidir;
- En az 6 ay geçerliliği devam eden pasaportunuz varsa, eski pasaportlarınız
- 2 biyometrik fotoğraf
- Otel, uçuş rezervasyonu
- Seyahat sağlık sigortası (bizden)
- Banka cüzdanı, (son 3 ayın aslı) Mali gelirinizi özetleyen belgeler, örn. B. Tapu, gri kart
- İş ziyaretlerine davet
- Konsolosluk ücreti peşin ödendiği için vize ücretinin belgelerle birlikte sunulması gerekmektedir.
- Konuğun aile ziyaretlerine daveti ve konuğun kimlik fotokopisi
- Aile ziyaretleri sırasında başvuranın nüfus kayıtlarının eksiksiz bir örneği
İŞVEREN için;
- Çalışma ziyaretleri için Antetli Kağıt Dilekçe
- İngilizce olarak yazılacaktır.
- Araç plakası fotokopisi Şirket sertifikası fotokopisi (maks. 6 ay)
- Ticaret Sicil Resmi Gazetesi Fotokopisi
- SGK katkı belgesi veya BAĞ-KUR
- Tedavüllü imza sureti (Plakası hasarlı veya yeni tescil olması durumunda; şirket defter ve yıllık hesap fotokopisi)
ÇALIŞAN için;
- Çalışma ziyaretleri için Antetli Kağıt Dilekçe
- İngilizce olarak yazılacaktır.
- Şirket sertifikası kopyası (maks.6 ay)
- Ticaret Sicili Resmi Gazete Fotokopisi
- Sigortalının çalışma beyannamesi
- Abonelik sirkülerinin kopyası
- Plaka Fotokopisi (Plakanın hasar görmesi veya yeni tescil olması durumunda şirket defter ve yıllık hesaplarının fotokopisi)
- Şirket tarafından damgalanmış üç aylık maaş bordrosu
- SGK hizmeti e-devlet barkodu
- Ev hanımı için;
- Davet varsa davet
- Evlenme halinde evlilik cüzdanı fotokopisi
- Eşin veya ailenin durumuna göre gerekli belgeler
ÖĞRENCİ İÇİN;
- Öğrenci belgesi
- 18 yaşından küçükse ebeveyn izni
- Anne babanın durumuna göre gerekli belgeler
İsviçre Turistik Vizesi
İsviçre konsolosluğu başvuru sahibinin pasaportunu, fotoğrafını, kimlik belgelerini ve parmak izlerini aldıktan ve vize ücretini ödedikten sonra başvuruyu kabul edilebilir görürse genellikle 15 gün içinde karar verir. Bazı durumlarda, belirli başvuruların sonuçlandırılması için son tarih 30 günden 60 güne kadar uzatılabilir.
İsviçre turist vizesi başvuruları doğrudan Türkiye’deki İsviçre konsolosluklarına yapılamaz. Doğrudan veya akredite seyahat acenteleri aracılığıyla sadece konsolosluklar tarafından onaylanan İsviçre vize merkezlerinden İsviçre vizesine başvurabilirsiniz.
İsviçre Schengen Devleti, tüm Schengen vizesi başvuru sahiplerinin biyometrik verilerini toplamaktadır. Parmak izi ve biyometrik fotoğraflardan oluşan bu veriye VIS kaydı adı verilir. Alınan biyometrik kayıt 5 yıl içerisinde başvurulan tüm Schengen vizeleri için geçerlidir.
Bu nedenle ilk kez İsviçre vizesine başvururken başvuru merkezine bizzat gitmeli ve biyometrik verilerinizin kayıt altına alındığından emin olmalısınız. 5 yıl sonra tekrar vize başvurusunda bulunmak isterseniz, parmak izlerinizin kalitesinde bir sorun olmadıkça Başvuru Merkezine gitmenize gerek yoktur. 12 yaş altı çocukların biyometrik verileri toplanmamaktadır.
İsviçre Turist Vizesi Ne Zaman Çıkar?
İsviçre turist vizesi ne zaman çıkar? Ortalama olarak, İsviçre’de kısa süreli vize başvuruları 6-8 iş günü içinde işleme alınır. Ancak bu süreler İsviçre konsolosluğunun istediği süreler değildir. Bu nedenle bazı durumlarda vize başvurusunun tamamlanması beklenenden uzun sürebilmektedir. Başvuru sürecini uzatan faktörler arasında Türkiye veya İsviçre’deki resmi tatillere denk gelmesi veya yoğun sezonlar olması sayılabilir.
Seyahatin amacını, seyahatin finansman kaynağının niteliğini ve başvuranın Türkiye’ye dönmesini zorunlu kılan bağların varlığını teyit eden belgeler bulunmalıdır. İsviçre’de bir Schengen turist vizesine başvururken, iş vizesine başvurmak için kişisel bir banka hesap özeti (3 ay önceye), şirket banka hesap özeti (3 ay önceye) sağlamanız gerekir.
İsviçre vize başvurusu konsolosluğuna yapılacak talepte tüm masrafların kimin tarafından karşılanacağı, seyahatin amacının ne olduğu ve İsviçre’de ne kadar kalınması gerektiği belirtilmelidir. Ev hanımı ve öğrencilerin, ikamet edecek kişinin yol masraflarını karşılayacak birinci dereceden akrabası olması gerekir. Sponsorluk seyahat masraflarını karşılıyorsa, başvuruya bir sponsorluk mektubu eklenmelidir.
Bir akrabanın İsviçre’ye daveti, aile, arkadaş ve turist vizeleri için en önemli belgelerden biridir. Davetiye, davetin gönderildiği kişinin iletişim bilgilerini, seyahatin amacını, daveti gönderenin tam adresini ve iletişim bilgilerini içermelidir. Sizi davet eden kişi İsviçre vatandaşı ise pasaport fotokopisini, oturma izni ile kalıyorsa İsviçre oturma izni fotokopisini de ibraz etmelidir. Orijinal davetiyeyi göndermenize gerek yoktur, e-posta ile gönderilebilir.
İsviçre Başkonsolosluğu/Büyükelçiliği, gerekirse başvuru sahibinden ek belge talep etme hakkına sahiptir. Bu ve benzeri durumlarda size gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
İsviçre Turist Vizesi belgeleri güncel koşullara göre değişiklik gösterebilir. Vize Cüzdanı temsilcilerimizi arayın ve güncel İsviçre turist vizesi belgelerinin bir listesini isteyin.
İsviçre Turist Vize Belgelerinin güncel listesi e-posta adresinize gönderilecektir. İlgili belgelerle eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için temsilcilerimizi arayın.
Mesleki durumunuza göre düzenlenecek belgeler
Girişimci veya iş ortağı
- Şirket belgesi
- Ticaret sicilinden alınan tarihli aslının fotokopileri, ticaret sicil sayfası, araç plakaları, imzalı sirkülerler
- SGK kaydı ve hizmet hatası Şirketin banka hesap özeti sayılı vize başvurusu,
- Yönetici ise kendisi tarafından yazılmış,
- Yönetici ortak ise İsviçre’ye ne zaman ve hangi amaçla gireceğini belirten antetli kağıt
- Şirketin çalışanı adet şirket belgesi:
- Faaliyet belgesi,
- Ticaret sicil belgesi,
- Plaka,
- İmza sirkülerinin tarihli asıllarının fotokopileri
- SGK kullanım beyannamesi
- SGK kaydı ve hizmet hatası
- Son üç aya ait maaş bordrosu
- Bir şirket çalışanı tarafından antetli kağıda yazılmış vize başvurusu
- Bağlı olduğu resmi bir kurumdan Çalışma belgesi
- Ait olduğu resmi kurumun yetkilendirilmesi
- Adet işyerinde kullanılan görev kartı önlü arkalı fotokopisi
- Son üç aya ait maaş bordrosu
- Emekli
- Emeklilik belgesi olarak emekli kartı veya SGK bildirimi ve çalışma belgesinin fotokopisi
- Emekli maaşını aldığı bankadan son üç aya ait hesap dökümü