İtalya devletine seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları, ülkeye giriş yapabilmek için İtalyan konsolosluğuna İtalya vizesi başvurusunda bulunmalıdır.
Pasaportlarında geçerli bir Schengen vizesi bulunan birden fazla yolcu, bu vize ile ilk kez bir Schengen ülkesine giriş yapma şartlarını yerine getirdikleri için bu vize ile İtalya’ya seyahat edebilirler.
Adet Hususi Pasaport (Yeşil), Hizmet Pasaportu (Gri) ve Diplomatik Pasaport (Siyah ve Kırmızı) hamilleri herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 günü aşmayan seyahatleri için İtalya vizesinden muaftır.
Uzun süreli nedenlerle (çalışma, ikamet vb.) İtalya’ya seyahat etmek isteyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşları İtalyan vizesine başvurmak zorundadır. İtalya’da uzun süreli vize başvuruları doğrudan İtalyan konsolosluğuna veya büyükelçiliğine yapılmalıdır.
İtalya için kısa süreli vize başvuruları doğrudan konsolosluğa yapılamaz. Bu nedenle İtalya’yı kısa süreli ziyaret etmek isteyenlerin, İtalya konsolosluğunun yetki verdiği kurumlara veya turizm/seyahat acentelerine yani Vize Cüzdanı vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
İtalya Vizesi Randevusu
İtalya vize başvuru sahiplerinin basit bir başvuru için İtalya vizesi randevusu almaları gerekmektedir. 90 gün süreli kısa süreli vize başvuruları, Vize Bilgi Merkezleri veya İtalya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş seyahat acenteleri aracılığıyla yapılmalıdır. Uzun dönem vize başvuruları şahsen yapılır.
İtalya Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Konsolosluğu; Bölgelere göre vize başvuru hizmetleri sunmaktadır. Bu konsoloslukların yanı sıra Bursa, Gaziantep, Trabzon ve Antalya’daki fahri konsolosluklar aracılığıyla da başvuru yapılmaktadır. Ancak, fahri konsolosluklara yapılan başvuru belgeleri değerlendirilmek üzere ilgili konsolosluklara iletilir.
Doğrulama süreci nedeniyle vize ziyareti için seyahat tarihinizden en az 15 gün önce randevu almanız seyahatinizi planlamanıza engel olmayacaktır. Ancak, resmi tatiller ve aşırı kalabalık nedeniyle bu işlemin biraz gecikebileceğini lütfen unutmayın.
İtalya Vize Ücretleri
İtalya ülkemizi sık sık ziyaret eden bir ülke olduğu için İtalya vize ücretleri de söz konusudur. Ülkemiz vatandaşları için vize isteyen ülkelerden biri olan İtalya’ya vize alabilmek için İtalyan konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
İtalya Vize Türleri
Schengen ülkeleri kapsamında yer alan İtalya, ziyaret amacına ve süresine göre ziyaretçilerine pek çok farklı vize seçeneği sunuyor. Bu İtalya vize türleri aşağıda yer almaktadır;
- İtalya Vize C Tipi (Kısa Süreli)
İtalya’yı turizm, iş, eğitim, sağlık, spor ve kültür amacıyla ziyaret eden kişinin Schengen vizesi olarak da bilinen kısa süreli vize başvurusu yapması gerekiyor.
1995 yılında imzalanan Schengen Anlaşması, Avrupa Birliği Üye Devletleri vatandaşlarının serbest dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Schengen alanına ait 26 ülke arasında Almanya, Malta, Estonya, Finlandiya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Danimarka, Lüksemburg, Fransa, Hollanda, Macaristan, İspanya, Letonya, İsveç, Slovenya, Lihtenştayn, Litvanya, Polonya yer alıyor.
Portekiz, Slovakya ve Yunanistan. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları ise aldıkları Schengen vizesi sayesinde bu 26 ülkeye tek vize ile seyahat edebiliyorlar.
Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamilleri, İtalya vize başvurularının olumlu sonuçlanması halinde tüm Schengen ülkelerine en fazla 90 gün süreyle seyahat edebilirler. Hususi (yeşil), diplomatik (siyah ve kırmızı) ve hizmet (gri) pasaport hamilleri 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilirler.
- İtalya için turist vizesi
İtalya’yı turistik amaçlı ziyaret etmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. 90 günden kısa süre için planlanan gezileri içerir.
- İtalya için ticaret, iş ve sergi vizesi
Profesyonellerin iş ziyaretleri ve ticaret fuarları için ihtiyaç duyduğu vize türüdür. 90 günü aşmayan ticari vizenin alınabilmesi için İtalya’da bulunan bir iş ortağından alınan davetiyenin yetkililere ibraz edilmesi gerekmektedir.
- İtalya aile, akraba ve arkadaşlar için ziyaret vizesi
Aile, akraba ve arkadaşları ziyaret etmek için 90 günlük geçici vize. Ticari vizeye başvurmaya benzer şekilde, bu vizeyi almak için bir davet belgesi sunmanız gerekir.
- Kültür, spor ve kongre faaliyetleri için İtalya vizesi
Bu, kültürel ve sportif faaliyetlerin yanı sıra mesleki konferans, sempozyum ve konuşma gibi etkinliklerde yer alan devlet görevlilerini kapsayan kısa süreli bir vize türüdür.
- İtalya öğrenci vizesi ve kısa süreli staj
İtalya’daki staj ve geçici çalışma süreniz 90 günü geçmiyorsa eğitim ve staj için kısa süreli vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
- İtalya Vize tipi D (uzun süreli kalış)
İtalya’da art arda 90 günden fazla kalması gereken ve bunu belgeleyebilen (örn. uzun eğitim, çalışma izni, evlilik) kişilere verilen bir oturma vizesi türüdür.
- İtalya için transit vize
Bu, İtalya üzerinden Schengen dışı başka bir ülkeye seyahat etmek için gereken vize türüdür. Schengen prosedürleri gereği günlük transit yapıyor olsanız dahi transit vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
İtalya Vizesi İçin Gereken Belgeler
İtalya vizesi için gereken belgeler İtalya vizesi başvurusu yaparken sunulmuş olmalıdır. Bu belgeler;
- En az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar, nüfus cüzdanı fotokopisi, pasaport fotokopisi (pasaport en az 6 aylık geçerli olmalıdır)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır)
- Otel, uçuş rezervasyonu
- Seyahat sağlık sigortası
- Banka hesabı, (Banka cüzdanı veya 3-6 aylık hesap özetinin aslını bankadan temin ediniz. Aslı mevcut olmalı ve yazıya imza sahiplerinin imzalarını taşıyan bir sirküler eklenmelidir.)
- Mali durumunuzu özetleyen belgelerin kopyaları, örneğin B. gri kartınız ve tapu senediniz
- İş ziyareti daveti ve daveti imzalayan kişinin kimlik fotokopisi. Ayrıca Ticaret Odası kaydı (Ticaret Odası Kaydı). Davetiyede verilen tarihler seyahat tarihleriyle eşleşmelidir.
- Aile ziyaretleri için davetiye ve davet edenin kimliğinin bir kopyası gereklidir. (Bizden bir numune isteyin)
- Vize başvuru formları başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır. (Formlar e-posta ile gönderilecektir).
- Turist başvuruları için, nüfusa ait eksiksiz ve ayrıntılı bir kayıt örneğinin çevrimiçi idareye sunulması gerekmektedir.
- Konsolosluk ücreti peşin ödendiği için vize ücretinin belgelerle birlikte sunulması gerekmektedir.
İŞVEREN için;
- Antetli Dilekçe
- Abonelik sirkülerinin kopyası
- Plaka Fotokopisi (Plakanın hasar görmesi veya yeni tescil olması durumunda şirket defter ve yıllık hesaplarının fotokopisi)
- Numaralı şirket belgesinin fotokopisi (3 aydan eski olmamalı ve aslı olmalıdır)
- Ticaret Sicil Resmi Gazetesi Fotokopisi
ÇALIŞAN için;
- Antetli Dilekçe
- Yuvarlak imza
- Plaka Fotokopisi (Plakanın hasar görmesi veya yeni tescil olması durumunda şirket defter ve yıllık hesaplarının fotokopisi)
- Faaliyet belgesi fotokopisi (max.3 aylık ve orijinal olmalıdır.)
- Ticaret Sicili Resmi Gazete Fotokopisi
- Sigortalının çalışma beyannamesi
- 3 aylık maaş bordrosu (şirket tarafından kaşelenmeli ve imzalanmalıdır).
- 4/A Ayrıntılı gelir belgesi (e-devlette mevcut)
Ev hanımı için;
- Dilekçe
- İngilizce veya İtalyanca olmalı ve seyahat ayrıntılarını içermelidir (dilekçe sahibinin imzasının kopyası; pasaport veya ehliyet fotokopisi eksikse, imzanın açıklaması)
- Eş veya aile durumuna göre gerekli belgeler, evlilik cüzdanı sureti
ÖĞRENCİ İÇİN;
- Öğrenci Belgesi (tercihen İngilizce)
- Anne babanın durumuna göre gerekli belgeler
- Veliden yazılı başvuru (pasaport veya ehliyet fotokopisi olmasa bile imza beyannamesi)
- 18 yaşından küçükseniz, ebeveyn iznine ihtiyacınız vardır (ebeveynler birlikte seyahat ediyor olsa bile zorunludur).
- Ortalama işlem süresi 7-14 gündür. İlk sorular ve daha uzun süren özel durumlar için lütfen daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.