Letonya vizesi almadan önce Letonya hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Letonya, Estonya ve Litvanya arasında yer alır ve Batı Baltık Denizi ile en uzun sınıra sahiptir.
Tarihi boyunca İsveç, Polonya, Almanya ve komşu Rusya tarafından işgal edilen Letonya, 1918’de kısa bir süre bağımsız bir devlet oldu, ancak kısa süre sonra (II. Dünya Savaşı’ndan sonra) Sovyetler Birliği’nin bir parçası oldu. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanan Letonya, halen Rusya’nın baskın kültürel etkisi altındadır. Ruslar, Letonya’nın en büyük ikinci etnik grubudur ve resmi dil Letonca olmasına rağmen, Letonya’nın 2 milyonluk nüfusunun yarısı Rusça konuşmaktadır. Bugün Letonya, bu karmaşık kültürel etkilerin eşsiz bir ürünüdür.
Letonya’nın başkentinde ve en büyük şehri Riga’da (Baltık Devletlerinin en büyük şehri), yeni bir sanatsal tarzdaki görkemli mimari, Sovyet bloğunun binalarını gölgede bıraktı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Riga, Yeni Sanat Hareketi mimarisinin dünya başkentidir ve başka hiçbir şehirde bu akımdan etkilenmiş çok fazla bina bulamazsınız.
Çok sayıda yabancı kültürel etkiye rağmen, Letonya benzersiz kimliğini ve kültürel mirasını korumayı başarmıştır.
Bu en iyi Letonya halk şarkılarına eşlik eden geleneksel halk danslarında gösterilir. Letonya, başkentinin yanı sıra güzel manzaralara, geniş ormanlara, yeşil manzaralara, karla kaplı dağlara ve büyüleyici bir sahil şeridine sahiptir.
Letonya 2003 yılında Schengen Anlaşmasını imzaladı ve 2007 yılında Schengen bölgesine katıldı.
Letonya Vizesi Randevusu
Letonya’ya seyahat etmek isteyen kişiler, yetkili Vize Başvuru Merkezlerine vize başvurusunda bulunmalıdır. Schengen vizesi olarak verilen Letonya vizesi için son 5 yıla ait tam parmak izi kaydı gerekmektedir.
Ortalama olarak Letonya vizesi randevusu 10 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Bu süre zaman zaman değişebileceği için kapanış tarihinden en az 30 gün önce başvurmanız önerilir.
Letonya’dan turist vizesi almak istiyorsanız 35 € ile 60 € arasında ödeme yapmanız gerekiyor. Letonya konsolosluğuna vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Randevusuz seyahat ediyorsanız vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu, Türkiye vatandaşı olan kişiler için geçerlidir.
Turist vizesi başvuru sahiplerinin dönüş tarihinden itibaren 3 ay geçerli pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir. Başvurunuz için gerekli belgeler ile Letonya konsolosluğuna randevulu veya randevusuz başvurunuzu yapabilirsiniz.
Letonya Vizesi Randevusu
Letonya vizesi başvurusu yapacak kimseler için aşağıda uygulamaları gereken adımlar belirtilmiştir. Bu adımlar takip edilmediğinde vize reddi alınabilmektedir. İşlemlerinizi hızlı sonuçlandırmak Vize Cüzdanı danışmanlığı alarak olumsuz sonuçlardan uzak durabilirsiniz. Adımlar aşağıdaki gibidir;
- Letonya’daki varış noktanızı belirleyin. Bu süreç, başvurmanız gereken vize türünü belirler.
- Letonya/Schengen bölgesi için kaç girişe ihtiyacınız olduğunu belirleyin.
- Başvuru için gerekli belgeleri toplayın.
- Letonya Schengen vizesi (varsa) için randevu alın.
Letonya Konsolosluğu veya Vize Başvuru Merkezinin bulunduğu yere göre başvuru için randevu almanız gerekebilir. Alternatif olarak, normal mesai saatleri içinde gelmeniz kaydıyla randevu almadan da başvuru belgelerinizi teslim edebilirsiniz. Başvuru sürecinde randevu gerekip gerekmediğini öğrenmek için doğrudan konsolosluk veya vize başvuru merkezi ile iletişime geçilmesi tavsiye edilir.
- Başvuru formunu doldurun.
Her Letonya Konsolosluğu veya Vize Başvuru Merkezinin başvurunuza erişmenin farklı yolları olsa da, büyük olasılıkla Letonya e-Vize sistemi aracılığıyla başvuruda bulunmanız gerekecektir. Online başvuru portalına buradan ulaşabilirsiniz. Çevrimiçi başvuruyu tamamlayın, yazdırın ve imzalayın. Bu çıktıyı başvuru yapacağınız Letonya Konsolosluğuna veya Vize Başvuru Merkezine gönderin.
- Başvuru ücretini ödeyin.
- Letonya’da Schengen vizesi için başvuruda bulunun (seyahatten en az 15 gün önce, ancak 6 aydan uzun olmamak kaydıyla).
Letonya Vize Reddi
Letonya vize reddi aldıysanız tekrar başvuru yapabilir veya itiraz edebilirsiniz. Bu işlemleri yapabilmek için;
- Letonya Schengen vizeniz reddedildiyse, siz veya temsilciniz, reddi aldıktan sonra 30 gün içinde bu karara itiraz etme hakkına sahipsiniz.
- Schengen vizesine itiraz şahsen, posta yoluyla veya elektronik olarak (geçerli bir elektronik imza varsa) el yazısı ile yapılmalıdır. Muhalefet Letonca, İngilizce veya Rusça olmalı veya muhalefetin bu dillere resmi bir çevirisi olmalıdır.
- İtirazı MAE’nin Konsolosluk Bölümü Başkanına aşağıdaki adrese iletin:
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Bölümü, Elizabeth iela 57, Riga, LV-1050, Letonya Cumhuriyeti.
Başvuruyu reddeden konsolosluğun adresi.
- Birini sizin adınıza başvuru yapması için yetkilendirdiyseniz, itirazınızın sizin adınıza hareket etmesi için tasdikli bir vekaletname ile yapılması gerekir. Letonya, İsviçre ve Avrupa Ekonomik Alanı dışında verilen noter tasdikli vekaletnamenin, başvurduğunuz yerdeki Letonya Dışişleri Bakanlığı veya Letonya Konsolosluğu tarafından tasdik edilmesi gerekir. Bu seçeneklerden hiçbiri size uymuyorsa, vekaletnamenizi size vekalet veren ülkenin ilgili yasal organı tarafından onaylanmış bir belge ile onaylayabilirsiniz.
- Letonya Dışişleri Bakanlığı konsolosluk dairesi, itirazı aldıktan sonraki 30 gün içinde bir karar verir. Kararın İngilizce bir özetiyle birlikte Letonca yazılı bir kopyasını alacaksınız.
- Şikayet yukarıdaki makam tarafından reddedilirse, son seçenek Letonya Cumhuriyeti İdare Mahkemesine itiraz etmektir. Burada verilen herhangi bir karar kesindir ve itiraz edilemez.
- Aramanızın sonucundan (olumlu veya olumsuz) bağımsız olarak, geri ödemesiz bir ücret alınabileceğini lütfen unutmayın.
- Her Letonya konsolosluğu veya başvuru merkezinin farklı başvuru prosedürleri vardır. Hemen hemen her durumda, şahsen başvuracağınız konsolosluğa veya merkeze gitmeniz gerekecektir. Başvurduğunuzda, büyük olasılıkla biyometrik veriler (parmak izleri) sağlamanız istenecektir.12 yaşından küçük çocuklar parmak izi almaktan muaftır. Halihazırda (son 59 ay içinde) parmak izi verdiyseniz, bu bilgilere muhtemelen artık gerek yoktur.
- Başvurunuzu gönderdikten sonra, seyahatinizle ilgili ek bilgi/belgeler sağlamak için daha sonraki bir tarihte başka bir görüşmeye davet edilebileceğinizi lütfen unutmayın.
Letonya Vizesi Ücretleri
Letonya vizesi ücretleri yetişkinler için Letonya Schengen vizesinin standart fiyatı 80 Euro’dur. Bazı başvuru sahipleri (çoğunlukla öğrenciler, 6 yaşından küçük çocuklar) tüm vize ücretlerinden muaftır. Letonya için bir Schengen vizesi alırsanız, vize başvurunuzla birlikte büyük olasılıkla bir hizmet bedeli ödemeniz gerekecektir. Bu ücretler vize ücretlerinden farklıdır. Vize reddi durumunda bu ücretlerin iade edilmediğini bilmelisiniz.
Letonya Vizesi İçin Gerekli Belgeler
- Letonya vizesi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;
- Beyaz zemin üzerine 2 fotoğraf (boyut 4*5 mm)
- Otel, herhangi bir uçuş rezervasyonu, seyahat amacı ile ilgili belgeler.
- Seyahat Sağlık Sigortası
- En az 6 ay daha geçerli pasaport
- Son 3 aya ait hesap hareketlerini gösteren banka ekstresi
- Şirket Ziyareti Davetiyesi
- Kimlik kartı- tüm aile seçilmelidir
İŞVEREN için;
- • Antetli kağıda dilekçe (İngilizce olmalıdır)
- • İmzalı sirkülerler
- • Vergi levhası fotokopisi (vergi levhası veya yeniden tescil belgesinin bozulması durumunda; şirket defteri ve bilanço fotokopisi)
- • Faaliyet belgesi (en fazla 6 ay)
- • Ticaret sicil fotokopisi
ÇALIŞAN için;
- Antetli Dilekçe (İngilizce olmalıdır)
- (Çalışan adı ve pasaport numarası, işe başlama tarihi ve sorumlulukları, seyahat amacı ve kapsamı (şirket ise şirket))
- Yuvarlak imza
- sicil numarasının fotokopisi
- Şirket sertifikası (en fazla 6 ay)
- Ticaret Sicili Resmi Gazete Fotokopisi
- Sigortalının çalışma beyannamesi
- 3 aylık maaş bordrosu
- 4/Barkod hizmeti
- Ev hanımı için;
- Istek
- Eşin veya ailenin durumuna göre gerekli belgeler
- Evli ise evlilik cüzdanı
ÖĞRENCİ İÇİN;
- Öğrenci belgesi Anne babanın durumuna göre gerekli belgeler
- 18 yaşından küçükse ebeveyn izni
EMEKLİLİK için;
- Fotoğraflı kimlik varsa fotokopisi veya e-devletin kaldırıldığına dair barkodlu belge
- Emekli maaşının yatırıldığı cari hesaba transfer